20 Soruda Öğren Testlerimiz Yenilendi...
Tamamı Video Çözümlü
www.biyolojidefteri.com
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...
YKS Tam Hazırlık
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...
Biyoloji Dersine Nasıl Çalısmalıyız?
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...
www.biyolojidefteri.com
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...

endokrin31

Üreme sistemi hormonlarını, dişilerde ovaryumlar erkeklerde ise testisler üretmektedir. Bu hormonların salgılanması hipofizin hormonları ile denetlenir.

Dişilerde ovaryumlardan salgılanan östrojen ve progesteron hormonları menstrual döngüyü düzenler.

Östrojen, hipofizden salgılanan FSH hormonunun etkisiyle yumurtanın geliştiği keseciklerden ve LH etkisiyle de foliküllerin ileride oluşturacağı sarı cisimden ( corpus luteum ) salgılanır. Bu hormon, dişilerde mitoz bölünmeyi hızlandırarak döl yatağı duvarlarının kalınlaşmasını sağlar. Ses tonunun ve vücut yapısının dişi özelliklerini göstermesi gibi sekonder eşeysel karakterlerin ortaya çıkmasını sağlar.

Temel görevi, embriyonun tutunması için döl yatağının hazırlanmasını sağlamak olan progesteron hormonu ise yumurtanın atılmasıyla foliküllerden oluşan sarı cisimden ve gebelik döneminde de plasentadan salgılanır. Gebelik süresince döl yatağında kas kasılmasını inhibe ederek ve döl yatağı iç duvarının atılmasını önleyerek gebeliğin devamını sağlar.

Hipofizden salgılanan FSH ve LH hormonu etkisiyle testislerdeki Leydig hücrelerinden testosteron hormonu salgılanır. Testesteron hormonu, spermlerin olgunlaşmasında eşeysel organların gelişmesi ve işlerliğinin sürdürülmesinde görevlidir. Ayrıca erkeklere ait sakal ve bıyık çıkması, sesin kalınlaşması, kemik ve kasların erkeklere özgü biçimde gelişmesi gibi ikincil eşeysel özelliklerin oluşmasını sağlar.

endokrin20

PDF DOSYASI İÇİN

arrow 158359 1280

Joomla templates by a4joomla