Destek ve Hareket Sistemi Çalışma Yaprakları
İndirmek İçin Tıklayınız
Mayoz Bölünme ve Eşeyli Üreme Çalışma Yaprakları
İndirmek İçin Tıklayınız
KONU ÖZETLERİMİZ YENİLENİYOR...
PDF İndirmek İçin Tıklayınız.
20 Soruda Öğren Testlerimiz Yenilendi...
Tamamı Video Çözümlü
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...
Biyoloji Dersine Nasıl Çalısmalıyız?
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...
www.biyolojidefteri.com
Hayatın Dilini Öğrenmek İçin...

fermentsayon9

Piruvatın laktik aside dönüşmesiyle sonuçlanan fermantasyon tipidir. Glikolizin son ürünü olan piruvarların her biri NADH+H+ ların yükseltgenmesiyle çıkan hidrojenleri alarak laktik asidi meydana getirir.

Böylece yükseltgenen NAD+ koenzimleri tekrar hidrojen tutabilecek hale gelir ve glikolizin devamlılığı sağlanmış olur.

fermentasyon10

Mantarlar ve bakterilerin bazılarında görülen laktik asit fermantasyonu, süt endüstrisinde, peynir ve yoğurt yapımı için kullanılır. Ayrıca bazı hayvan hücreleri de laktik asit fermantasyonu neticesinde ATP ihtiyaçlarını karşılarlar.

fermentasyon11

İnsanda uzun süreli ya da yoğun kas faaliyetleri sırasında çizgili kas hücreleri yeterli oksijen elde edemediğinde, laktik asit fermantasyonu yaparak enerji ihtiyacını karşılamaktadır. Az miktarda laktik asit, ısınma ve yumuşama sağladığından kasların daha iyi çalışmasını sağlar. Bu nedenle yoğun egzersizlerden önce ısınma hareketleri yapılır.

Vücutta oluşan laktik asit, kan yoluyla beyne taşınarak kişide ağrı, yorgunluk ve uyku duygusu oluşmasına sebep olur. Yoğurt yiyen insanlarda oluşan uyku hali bu besinin içerdiği laktik asit sebebiyle ortaya çıkmaktadır.

İnsan vücudunda oluşan laktik asidin bir kısmı çizgili kas hücrelerinde depo edilirken çok büyük bir kısmı ( % 80 ) karaciğere taşınır.

Yoğun kas faaliyetinin ardından kaslara yeterli oksijen ulaşmaya başladığında, kas hücrelerinde depolanan laktik asit molekülleri piruvata dönüştürülerek oksijenli solunumun ileriki kademelerinde yıkılmaya devam edilir.

Karaciğere gelen laktik asit molekülleri ise piruvata ve glikoza çevrilir. Oluşan glikoz karaciğerde glikojen şeklinde depolanır.

İnsanda kalp kası hücreleri de laktik asidi enerji ihtiyacı için kullanabilme yeteneğine sahiptir.

Joomla templates by a4joomla